Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Stát si přeje, aby se zaměstnanci řádně najedli, nařizuje to zaměstnavateli zákonem a dává slevu na dani na příspěvek, kde je nutné prokázat, že jde skutečně na nákup potravin. Takže zaměstnavatel buď dotuje vlastní jídelnu, cizí jídelnu, nebo poskytne stravenky (za které se dají nakoupit pouze potraviny). Když dáte tyto peníze přímo zaměstnanci (už je jedno jakým způsobem), výše uvedené neprokážete a zájem státu se nemůže uskutečnit. Když se zakáží stravenky a dají lidem peníze, tak zrušíte podnikání několika málo společnostem, které se dají snadno kontrolovat a otevřete nabídku na internetu formou stravovacích slevomatů, tedy ráj pro podvodníky, nejistotu pro zaměstnance i restaurace. Razantně se sníží stravování v restauracích, které další ránu už neunesou. No jo v hospodě se moc kecá o politice, lepší bude koupit chleba domů a žvýkat ho doma u televize s cenzurovanými pořady.

0 0
možnosti

P68e28t37r 24B16u16r75i95a28n

20. 8. 2019 16:00

Stát si přeje, aby se zaměstnanci řádně najedli, nařizuje to zaměstnavateli zákonem ...

Obávám se, že tato formulace je kravina. ZP dokonce ani neukládá zaměstnavateli zajistit svým zaměstnancům jídlo, pouze přestávku na jídlo. Stravenka je potom náhrada právě za to, že se "nenajedli" a je to dobrovolný bonus zaměstnavatele, nikoliv státu. Tomu je to šumák.

1 0
možnosti

P96e93t11r 93B54u38r43i54a89n

20. 8. 2019 11:35

Stačilo by v daňovém přiznání pro zaměstnance (§6 - Příjmy ze závislé činnosti) dát něco jako "Výdaje související s výkonem závislé činnosti", které by byly vyňaty ze základu pro daň a pojistné. Nejde totiž jen o stravenky. I člověk s půlkou mozku musí uznat, že když jezdím do práce, mám vyšší náklady nejen na stravování, ale i na dopravu a oděv,

Zdroj: https://hink.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=724983

----------

Pane autore, ale tohle tam je už celé roky. Jmenuje se to Sleva na poplatníka, činí 2070kč a zavedl ji tuším Kalousek spolu s rovnou daní. Sleva je záporná, tzn. že i když marodíte přesto vám nabíhá a projeví se na konci roku jako přeplatek na dani.

A jinak nechápu vaše prohlášení v perexu, že Babiš leží v žaludku všem, kteří si zvykli, že legislativní iniciativy dosud sloužily k odklánění státních peněz do soukromých rukou. Jednak Babiš nic z toho co jste vyjmenoval nejenže nezrušil, ani neosekal, ale mnohdy ještě navýšil a potom jak můžete výnos z byznysu nazývat odkláněním státních peněz? To jsem fakt nepobral. Jaké peníze a kam se odklánějí a jak má stát zajistit něco, co potřebuje, ale sám to není schopen provozovat, bez externích firem? A potom většinu z toho zavedla, anebo prosadila ČSSD (někdy i ruku v ruce s ANO) a ta je Babišovým koaličním partnerem, takže to ležení v žaludku fakt neee.

A poslední věc. Ony stravenky původně vznikly jako dorovnání výhod noční a odpolední směně místo dotovaného oběda pro ranní směnu a vydupaly si je odbory.

3 0
možnosti
Foto

J61a15n 77H22i48n79k

20. 8. 2019 13:06

Nepodezřívám nikoho, že by o slevě na poplatníka nevěděl. Tu však dostane i osoba s příjmy pouze z nájemného a dividend. Nevyjádřuje však vyšší náklady zaměstnance, který se nemůže stravovat doma, stejně jako jiná nepohodlí spojená se závislou činností. Odbory hájí stravenky, protože je to jedna ze zbytečností, o kterou mohou bojovat jaksi se zaměstnavatelem. Kdyby byla paušální úleva pro všechny, musely by si vymyslet něco jiného.

0 0
možnosti

J39a14n 32U87r73b24á69n96e52k

20. 8. 2019 11:13

"jde pouze o 23 Kč" Opravdu? Asi tak, jako šlo u dluhopisů o pouhou korunu? I kdyby ty stravenky pobíralo jen milion lidí, a i kdyby pracovních dní bylo za rok jen 200, jako že obého je určitě víc, máme to 23x200xmego = 4,6 miliardy ročně

Ale jinak samozřejmě souhlasím, že stravenky jsou účelová pakárna, a že by to šlo řešit mnohem elegantněji a snadněji přímou úpravou mezd. Apropos, my těch komplikací ve mzdách máme tak mnoho, že to vydá na miliony člověkohodin ročně jen kvůli nesmyslně zbytečné překomplikovanosti. To když jsem vyplňoval daňové přiznání USA, koukal jsem na něj s naprosto nevěřícným výrazem: jediný list papíru o velikosti zhruba A4, na který se vešla dokonce i tabulka sazeb, a to je vše. A přesto si daně umějí pohlídat lépe než my, nepotřebují na to sáhodlouhá růžová lejstra byť i pro nepodnikající fyzickou osobu.

0 0
možnosti
Foto

J53a77n 24H90i73n91k

20. 8. 2019 13:40

Opravdu na jednu stravenku je to 23 Kč a z těch 4,6G ročně třetinu zchlamstne soukromý byznys. A o ztrátu tohoto byznysu jde.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS