Jan Hink

Privatizované vodovody a kanalizace se hlásí o výpalné z dotací

24. 08. 2017 10:17:17
Podle středečních zpráv TV Nova chtějí za využitou srážkovou vodu zvýšit sazbu stočného, navrhují koeficient 1.25 pro spotřebitele, který svůj zlořečený úmysl prokáže tím, že si nechá udělit dotaci.

V našem státě je asi možné skoro všechno. Vodárny už dnes si nechávají platit za srážkovou vodu, a není to žádná novinka. Před 15 lety jsem pracoval na programu pro fakturaci, takže vím, že do vzorce pro výpočet odvedené vody vstupuje úhrn srážek podle meteorologů a koeficienty vsáknutí na různých plochách. Za zahradu se neplatí téměř nic, za střechu nebo dlažbu na dvorku samozřejmě ano.

http://voda.tzb-info.cz/destova-voda/2713-platba-za-srazkove-vody

EU chce nyní dotovat jímání srážkové vody pro jiné použití, typické je to pro zalévání zahrady. Ale co když si tím někdo spláchne záchod? To dělá vodárnám starost. Že by uživatelé nemovitosti vytočili méně vody z kohoutku a vodárny přišly nejen o vodné, ale i o stočné, které z něj vypočítávají. Ale to je přece účelem té dotace, aby se ušetřilo.

Cílem tedy musí být snížení plateb vodárnám, jinak to není úspora. Považujete také za hanebné, aby vodárny chtěli po uživateli za dešťovou vodu ze střechy, ze které stejně stočné platí, aby jim hradil ušlý zisk za to, že ji neodebral z kohoutku?

Autor: Jan Hink | karma: 32.74 | přečteno: 1146 ×
Poslední články autora