Sluníčko si nezaslouží být spojováno s nositeli nenávisti

Jaký diametrální rozdíl je mezi někdejšími květinovými dětmi a jejich dnešní alternativou! Spojuje je možná naivita, ale rozděluje zmatení pojmů. Zařadíme do moderního newspeaku i pojem alternativní láska?

Co je platné zakazování slov, když myšlenky zůstávají stejné? Slova jsou produktem myšlení, nikoli naopak. Zakážeme-li některé druhy projevu, jazyk se přizpůsobí. Vytvoří slova nová, nebo některá stará dostanou nový význam.

Setkání s odpornou realitou se odrazí v mysli nejdřív jako nepříjemný zážitek. Potřeba vyjádřit pocit hnusu vyústí v používání slov, které se někomu nemusí líbit. Dnešním médiím se daří eliminovat z běžného slovníku slova, která by mohla někoho rozzlobit. Všichni asi znáte rčení "Pro pravdu se každý zlobí", které je v tomto případě velmi přiléhavé. Někomu totiž vadí pravda. Nejvíc pochopitelně vadí těm, kteří jsou strůjci této reality, a jim přisluhujícím zákonodárcům..

Proto politici nelžou, ale jen neříkají pravdu. Orwelovský newspeak objevil zcela nové užití slova NEPRAVDA, které před 25 lety nikdo neznal, dokud se neobjevilo velkými písmeny v překladu slova "false" v excelu. Možná pro neplatnost matematického výroku lepší překlad nenajdeme, ale jeho použití pro nestydaté lži je právě takovým příkladem změny významu. Nově označuje LEŽ.

Slovo fabulování ani na chvíli nezmátlo lidi v přesvědčení, že dotyčný lže, až se mu od huby práší, stejně jako že kontroverzní podnikatel je zloděj a gauner. Akorát je to nežalovatelné.

Dnes máme alternativní umění, alternativní matky, alternativní školy, tresty, léčbu či zdroje energie. Ten posun významu slova alternativní je zcela zřejmý. Umění, které není uměním, matky, které nejsou dobrými matkami, zdroje energie, které nás všechny stojí energii i peníze.

Zákonodárcům se podařilo otupit ostrost jazyka kriminalizací některých slovních spojení, ale mě to připadá, jako by chtěli bojovat proti průjmu podvazováním nohavic. Místo aby ovlivnili realitu, zakazují o ní mluvit. Šlápnou-li na chodníku do organické nečistoty, pomůže jim hodně, že se tomu bude muset říkat čokoláda s alternativní vůní?

Půjdu si dát raději panáka a stanu se aktivistou hnutí za alternativní střízlivost.

Autor: Jan Hink | čtvrtek 13.7.2017 10:17 | karma článku: 30,39 | přečteno: 829x
  • Další články autora

Jan Hink

Rovnost větší, než za komunismu

15.8.2020 v 10:17 | Karma: 33,07

Jan Hink

Kdo není lempl, je rasista?

21.7.2020 v 10:17 | Karma: 40,54

Jan Hink

Na životech slušných lidí záleží

8.7.2020 v 10:17 | Karma: 37,26
  • Počet článků 122
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1629x
Vývojář softwaru, zastánce zdravého rozumu, slušné diskuse a svobody projevu. Odmítám jakékoli omezování nelíbivých projevů, neboť každý posluchač má právo takový projev neposlouchat, oponovat v diskusi, sám ho kometovat nebo zesměšnit, pokud se mluvčí nezesměšní sám. Nepublikuji žádnou pravdu, ale jen své názory, které se opírají o neúplné a často i nepravdivé informace. Psaní blogu jsem přerušil, protože se nemohu smířit s cenzurou.

Seznam rubrik