Samotný počet osob je jen tou příjemnější stránkou kvót pro migranty

Diskuse jde o tom, kolik jich dokážeme uživit, že pár tisíc vlastně nic neznamená. Proč ale mluvíme o uživení? Mají být přínosem pro ekonomiku, nebo jde o parazity? Je tento Orwellovský doublethink jediným problémem?

Doublethink je způsob uvažování, který předpověděl J. Orwell ve svém románu 1984. Je produktem kontroly kolektivního myšlení a spočívá ve vytvoření schopnosti ztotožnit se se dvěma naprosto rozpornými informacemi a oběma bezvýhradně věřit. Tato schopnost neznamená, že se z člověka musí stát úplný blbec, ale nesmí se zpochybňovat ten fakt, že Velký bratr nelže. Je k tomu jen nutno vědomě se oprostit od samostatného myšlení a nekriticky přijmout vše, co Velký bratr řekne. Jenom člověk, který ani v koutku  duše nepomyslí na to, že Velký bratr se plete, když tvrdí opak toho, co tvrdil před chvílí, a naopak dokáže argumentovat a vyzdvihovat jeho moudrost, se může stát členem Strany a požívat z toho vyplývajících výhod.

Jak jinak si vysvětlit postoje dnešních vítačů, než že jsou hrdými občany zvládajícími příkladně doublethink? Na jedné straně nás přesvědčují, že přijmout pár tisíc uprchlíků je pro naši republiku jen zanedbatelná zátěž, na druhé straně tvrdí, že je potřebujeme a že jsou přínosem pro naši ekonomiku. Dokážou tedy bezmezně věřit, že tu zátěž zvládneme a na druhé věří tomu, že se o žádnou zátěž nejedná.

Ideální občané s půlkou mozku třeba doublethink nedokážou přijmout a doberou se k rozhodnutí, že přijmou jen jednu část tvrzení. Rozdělí se na dva tábory. Jeden bude uprchlíky vítat, protože to zvládneme, druhý je bude vítat, protože jsou přínosem.

Doufám, že čtenáři mých blogů se nepřikloní ani k jedné straně a pomyslí si, kdopak bude ty migranty filtrovat a rozhodovat, který kam přijde. Kdopak vybere osoby, které půjdou k nám a které zůstanou v Německu, Řecku nebo Itálii? Když se oprostíme od konspiračních teorií, že migrační vlna v Africe vyprázdnila všechny kriminály a útulky pro duševně choré, i tak zůstane důvod k zamyšlení. Historická zkušenost nám říká, že velmocem na západě ani na východě nikdy moc nezáleželo na spravedlivém zacházení s naší malou zemičkou. Jsem přesvědčen, že ani dnes nemají žádný důvod, aby nám sem neposlali jen jedince, které vyberou samy. Myslíte, že se bude spravedlivě losovat, nebo udělají casting jako Nova při výměně manželek? I kdybych si myslel, že jsou mezi nimi převážně slušní a vzdělaní lidé, v případě přijetí kvót k nám bude odsunut jen ten nejhorší ksindl.

Autor: Jan Hink | středa 7.6.2017 10:17 | karma článku: 36,50 | přečteno: 1221x
  • Další články autora

Jan Hink

Rovnost větší, než za komunismu

15.8.2020 v 10:17 | Karma: 33,07

Jan Hink

Kdo není lempl, je rasista?

21.7.2020 v 10:17 | Karma: 40,54

Jan Hink

Na životech slušných lidí záleží

8.7.2020 v 10:17 | Karma: 37,26
  • Počet článků 122
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1629x
Vývojář softwaru, zastánce zdravého rozumu, slušné diskuse a svobody projevu. Odmítám jakékoli omezování nelíbivých projevů, neboť každý posluchač má právo takový projev neposlouchat, oponovat v diskusi, sám ho kometovat nebo zesměšnit, pokud se mluvčí nezesměšní sám. Nepublikuji žádnou pravdu, ale jen své názory, které se opírají o neúplné a často i nepravdivé informace. Psaní blogu jsem přerušil, protože se nemohu smířit s cenzurou.

Seznam rubrik