Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Při předčasném výběru se příspěvky zaměstnavatele doplácet nemusí, musí se vracet státní příspěvek a sleva na dani (a nakonec zbude cca 87%). Ano, důchodové spoření se vyplatí jen do určité částky a ta závisí na příspěvku zaměstnavatele. Je třeba sledovat kolik % mi penzijní spoření ročně vynese a z toho pak usoudit, kdy se vyplatí to zrušit a investovat jinak

1 0
možnosti
Foto

J97a17n 22H68i65n71k

8. 6. 2019 13:01

Nemusí se doplácet, ale dodanit. Příspěvek zaměstnavatele byl totiž osvobozen od daně. Bohužel ta částka, do které se penzijní připojištění vyplatí, s ohledem na mikroskopické výnosy, inflaci, včetně přihlédnutí ke státním příspěvkům a daňovým odpočtům, nestačí na předdůchod. O tom je ten článek. Připojištění se vyplatí založit až v době, kdy ho nepotřebujete, tedy až v 55 letech, protože ho můžete držet jen 5 let, využít všechny výhody a pak hned utéct.

1 0
možnosti

Jen taková drobná poznámka: Kdo chápe pojem průměr, spotřebnímu koši věřit může. Předvedu na tom Vašem bydlení.

Ano - samostatný důchodce zřejmě vydá v Praze na nájemní bydlení vysoko přes polovinu důchodu. Ne všichni důchodci bydlí v Praze!

Pořád ještě většina starobních důchodců žije v páru. Za přiměřený byt v Praze máme s manželkou celkový náklad (náhodou jsem včera kontroloval) 12 500 Kč/měs. Tedy v případě průměrných důchodů bychom platili cca 40 % příjmu.

Obrovská část důchodců žije ve svém (nákladem je daň, něco údržby, energie), s mnohem nižšími náklady či v družstevním, kde jsou náklady rovněž nesrovnatelně nižší. Takže průměrný podíl z příjmů ...?

No - a to jsme probírali důchodce. Normální rodina je na tom lépe ( v rozlišení: nájem Praha, KV, nájem jinde, družstevní, vlastní). Jen poznámka: ve vlastním žijí 2/3 obyvatel.

Takže zkuste nejprve pochopit pojem průměr. Pak fakt, že spotřební koš je průměrem průměru (a nepopisuje babičku bydlící na Praze 1 či 2). Pak pochopíte, že ten spotřební koš je spočítán správně.

2 0
možnosti
Foto

J37a37n 29H37i38n33k

8. 6. 2019 11:18

Nebojte se, dobře vím, co je to průměr. Těch udávaných 14.7% zahrnuje jak nájemní tak vlastnické bydlení. Nájemné má váhu 3.37% a vlastnické 10.39%, takže skutečně víc lidí bydlí ve vlastním. Jsou to náklady bez poplatků. Účelem byl jen odhad skutečné inflace. Kdybych uvažoval jen bydlení, bylo by to možná 10%. Problém je, že některé věci platit musíte a jiné výdaje (dovolená, zábava) může v případě nouze omezit. Spotřební koš by měl udávat, za co lidé skutečně utrácejí, a podíl těch nezbytných věcí se podle mě zvyšuje. Když se podíváte na tu statistiku v roce 2012, tam bylo ve stejných položkách 16.0%, celkové náklady na bydlení tam byly 28% místo dnešních 25%. Prostě neuvěřím, že lidé dnes utratí ze svých příjmů za bydlení míň než před 7 lety. Kolegyně se musela kvůli nájemnému přestěhovat. Myslím, že ten odhad inflace kolem 4% je docela střízlivý, a pouze o ten šlo. Chtěl jsem jen poukázat na míru znehodnocování prostředků v penzijních fondech.

0 0
možnosti
  • Počet článků 122
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1629x
Vývojář softwaru, zastánce zdravého rozumu, slušné diskuse a svobody projevu. Odmítám jakékoli omezování nelíbivých projevů, neboť každý posluchač má právo takový projev neposlouchat, oponovat v diskusi, sám ho kometovat nebo zesměšnit, pokud se mluvčí nezesměšní sám. Nepublikuji žádnou pravdu, ale jen své názory, které se opírají o neúplné a často i nepravdivé informace. Psaní blogu jsem přerušil, protože se nemohu smířit s cenzurou.

Seznam rubrik