Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Doporučuji: cs.wikipedia.org/wiki/Jmenný_rod#Jazyky_s_více_než_třemi_mluvnickými_rody,

0 0
možnosti
Foto

J52a75n 25H93i35n62k

31. 10. 2018 21:43

I když mluvnických rodů mlže být víc, tak maximálně dva se dají označit jako mužský a ženský. Ostatní jsou nejvýstižněji řečeno bezpohlavní. Třeba v té čínštině se rodově odlišně skloňují míry a váhy. Pochybuji ale, že by nějaký jazyk měl speciální gramatické formy pro homosexuály, transvestity a jinak se genderově cítící osoby.

0 0
možnosti

J68i90r84i 33T84i37c32h40y

23. 10. 2018 17:01

Dnes uz nemuzeme brat ty, co vymysleji kontinuitu pohlavi a jine podobne nesmysly, jen za pomatence, ale za zlo, ktere ma prakticky zlocinne nasledky. Staci snad pripomenout zniceni kariery profesora Pedersona z torontske university, ktery odmitl pouzivani tretiho zajmena (ze?, misto on/he nebo ona/she).

1 0
možnosti

Nikdo z oboru genderove problematiky nikdy nerekl, ze "pohlavi je socialni konstrukt." Pohlavi je urceno geneticky a zadna diskuse o tom se v zadnych vedeckych ani politickych kruzich nevede.

Autor ma zrejme zmatek v pojmech a narazi na obvyklou definici slova "gender", nikoli pohlavi. Gender ve smyslu spolecenske role cloveka, dane na zaklade pohlavi (tedy toho, co povazujeme za klucici nebo holcici, resp. co dela spravny kluk jinak nez spravna holka), ten zkratka socialnim konstruktem je a zmenam napric mistem a casem podleha, jinak by asi postaveni zeny vsude na svete bylo stejne po cele dejiny, ne?

0 7
možnosti

To je zajímavé. Takže ty školky ve Švédsku, kde jsou děti vedeny k tomu, aby se vnímaly jako "to" a že se teprve rozhodnou, jakého jsou pohlaví, nebo ty formuláře pro děti, aby se rozhodly o svém pohlaví, které jsou závazné od dvanácti let věku, kdy to dotyčný vyplní, to tedy nepochází od nikoho z genderové problematiky. Děkuji za vysvětlení a dokonale a naprosto vám věřím.

8 0
možnosti
Foto

"S oblibou říkám tolerantním ženám, vychvalujíc mateřský jazyk, že...."

Pokud se ten přechodník vztahuje k podmětu a ten je evidentně mužského rodu, nemělo by být "vychvaluje"?

Pokud se vztahuje k těm ženám, nemělo by být "vychvalujícím"?

1 0
možnosti
Foto

J20a79n 41H78i10n27k

23. 10. 2018 12:25

Na základě soukromé výtky se omlouvám všem, kterých jsem se mohl dotknout. Muži, kteří se cítí jako ženy a naopak, se nevyhýbají užívání zájmena ON a ONA, i když to není to, s čím se narodili. Můj blog neřeší různé sexuální odlišnosti, jak a čím se člověk cítí,

ale primárně genderovou korektnost. Přeji jim v jejich vztahu hodně štěstí.

1 0
možnosti

Venuše a sedmero pohlaví, komplikovaný rozmnožovací systém, povídka z pera Williama Tenna stojí za přečtení. Autora by dnes zřejmě lynčovali.

0 0
možnosti
Foto

J63a82n 21H54i75n84k

23. 10. 2018 12:12

Ano, v mládí jsem to četl a napadlo mě, jestli to mám zmínit. Tam to ovšem bylo podloženo významnými biologickým odlišnostmi, myslím, že jedno pohlaví se jmenovalo kočken. Na další si nevzpomínám. Zájmena ovšem uváděna nebyla.

0 0
možnosti

Pane blogere, byl bych rád, kdybyste mohl volně dávat své příspěvky sem a hloupá cenzura Vás netlačila do periodik typu Pravý prostor, což je věru skok z bláta do louže.

Věc je náramně jednoduchá: Třetí až ixté pohlaví je dílem absolventů některých exotických humanitních směrů, které by pracovní trh normálně poslal k lopatě, avšak oni si svým aktivismem zajišťují ze zákona zřizovaná místa ve státní správně, aby mohli kontrolovat genderovou, multikulturní a bůhvíjakou dostatečnost toho či tam toho. Zkrátka je to pokračování degenerace naší civilizace směrem k byrokratické bažině, ze které se jednou už nevyhrabeme.

Širším problémem je fakt, že tyto bloudy s touhou po společenském uplatnění začasté angažují nátlakové skupiny maskované jako neziskové organizace s cílem rozkvětu všeobecného dobra. Ty poté využívají své moci, kdy se opírají o stejně ideologicky naladěné politiky i média hlavního proudu a bez jakéhokoli oprávnění nastolují nejen politickou agendu, nýbrž i směr vývoje společenské morálky a právního prostředí. Typickým příkladem z poslední doby jsou Istanbulská úmluva či kompakty o migraci. Aplikací takto stvořených norem do společenského i právního prostředí se kruh uzavírá: Původci všeho toho dobra získali novou úroveň moci, kterou využijí k opakování celého procesu. To vše se děje mimo standardní demokratické mechanismy, bez možnosti oprávněné většiny občanů to ovlivnit.

7 0
možnosti

Na téma třetí pohlaví mě napadlo: je to neurčitý muž neurčitého pohlaví...

0 0
možnosti
Foto

J76a23n 13H77i23n39k

23. 10. 2018 12:19

Kdyby to bylo tak jednoduché! To pohlaví podle jeho rozhodnutí může být určité, ale odlišné o muže a ženy. A nebude mít zas nic společného s jiným mužem, který se cítí úplně jinak. Kolik je úchylek, tolik tomu můžeme dát názvů.

0 0
možnosti
Foto

Ano, nejste žádný lingvista, proto je celkem nešťastné postavit argumentaci na něčem, čemu nerozumíte.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jmenn%C3%BD_rod

1 3
možnosti

Já si příspěvek na wikipedii na nějž odkazujete přečetl a i když by se v něm daly najít informace, které částečně vyvrací některá tvrzení v blogu, nemám pocit, že by tam bylo něco co by protiřečilo myšlence, kterou nám chtěl autor sdělit.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS