Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Souhlas, dobrý článek.

2 0
možnosti
Foto

Ti, co zde s vámi diskutují, zdá se nepochopili podstatu vašich myšlenek. Uvažuji podobně, jen to neumím převést do tak čtivých a logických písmenek a vět. Také nevzhlížím k dobám minulým, jak vám tu někteří podsouvají, jen přemýšlím a vidím. Uchopil jste to za správný konec a těším se na další vaše zamyšlení.

3 1
možnosti
PK

Já myslím, že většinou pochopili. Dnes by muž také v hodně případech uživil rodinu ale při jaké spotřebě. Lze se na to dívat z různých úhlů - mléko a chléb bylo chutnější a možná zdravější, nebylo třeba kupovat salám. Já měl ve 4 letech asi 3 hračky - dřevěný náklaďáček, nádobíčko na písek a medvěda. Vnuk má Lega za tisíce. Dovolená nula . Pralo se ručně - hrnec na vyvářku, valcha, necky atd.

1 0
možnosti
Foto

Velmi kvalitní a podnětné myšlenky. Karma R^

2 0
možnosti
Foto

J26a28n 90H37i44n23k

2. 2. 2017 10:08

Asi jsem nedostatečně zdůraznil nesrovnatelnost zboží a služeb před 100 lety a dnes. V každém případě smysl článku není ve vychvalování tehdejších poměrů, ale v tom, že z dostupného zboží a služeb si ten, kdo je vyrobil, může pořídit stále měnší díl.

3 0
možnosti
Foto

hmmm, nepovedlo se... snad příště.

0 0
možnosti
JK

Zdanění majetkových práv? Nené to zlodějna?

0 0
možnosti
Foto

J14a23n 76H53i24n81k

2. 2. 2017 10:19

Pokud chcete považovat všechny daně za zlodějnu, pak ano. Jde o to, jestli funkce a služby státu jsou potřeba a kdo je potřebuje. Jestli jste za vodou, tak nepotřebujete důchodové zabezpečení pro chudé? Chcete se zavřít ve svém zámku a nechodit ven, abyste nemusel překračovat mrtvoly chudáků, které ani nemá kdo odklidit? Nemusíte odpovídat, je to trochu nadsázka, ale stojí za zamyšlení. Je to jen o tom, v jakém světě chceme, aby žily naše děti.

0 0
možnosti
PD

bože, přestaňte se dívat o 100 let zpátky, srovnáváte nesrovnatelné světy. Ano, muž tehdy uživil rodinu, ale co to znamenalo...nejedli se, vyspali se v teple, když šlo děcko na měšťanku, tak dostalo své první boty, vybavením domácnosti byly kamna a petrolejka, neznala se dovolená, děti pracovaly, člověk měl dvoje šaty, jedny na všední den a druhé do kostela, mladší donosily oblečení po starších a tak bychom mohli pokračovat

1 0
možnosti
VH

Nemyslím, že se vyspali v teple. Mimo kuchyň se topilo jen v opravdových mrazech. Všude.

0 0
možnosti
VH

Ano. Dokonce i před 70 lety (to již pamatuji) bylo běžné, že muž uživil rodinu. Jen neříkáte, co to tenkrát znamenalo: Jedno oblečení "na doživotí", o nějaké dovolené mimo vlastní dům se ani nesnilo, protože to nikoho nenapadlo. Maso jednou (později dokonce dvakrát!!) týdně, převážně brambory. Topení jinde než v kuchyni (tady se vařilo) jen v největších mrazech. Praní na valše, prádlo vyvařit, usušit, žehličkami ohřívanými na plotně vyžehlit. Koupání jednou týdně v dětské vaničce (pravda - my jsme měli vanu s kotlem na uhlí - celé okolí nám závidělo). Rádio naši měli - dar spolupracovníků mámy (za svobodna samozřejmě pracovala) - a bylo opatrováno celá desetiletí. To na tom byla moje máma pořád dobře. Mnohé manželky do té práce chodily i tenkrát (a celá století před tím) - manžel je neuživil. Teprve pak šly k té valše. Jen pro úplnost - pracovní doba tenkrát 48 hodin (později 46 hodin), oběd se nezapočítával. Takže ve srovnání s dneškem tehdy vlastně ten živitel odpracoval (navíc ve srovnání s dneškem) i čtyřicet procent dnešní pracující ženy.

Ano - na takové úrovni uživil 48 hodin pracující, relativně dobře placený, otec (můj otec byl řidič, v té době poměrně dobře placená profese).

1 0
možnosti
Foto

myslím si, že jste to neuchopil správně, před sto lety byl podle Vás ráj na světě a pár dělníků uživilo rodiny = blbost, ano, ve finále snad všichni přežívali většinou bez hladu...

1 0
možnosti
  • Počet článků 122
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1629x
Vývojář softwaru, zastánce zdravého rozumu, slušné diskuse a svobody projevu. Odmítám jakékoli omezování nelíbivých projevů, neboť každý posluchač má právo takový projev neposlouchat, oponovat v diskusi, sám ho kometovat nebo zesměšnit, pokud se mluvčí nezesměšní sám. Nepublikuji žádnou pravdu, ale jen své názory, které se opírají o neúplné a často i nepravdivé informace. Psaní blogu jsem přerušil, protože se nemohu smířit s cenzurou.

Seznam rubrik