Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo není lempl, je rasista?

V užitečné práci je těžší dosáhnout úspěchu. Proč by se neužiteční namáhali, když jim jako škůdcům nabízejí víc za příslušnost k utiskovaným menšinám nebo za jejich okázalou podporu? Jsme ochotni se proti škůdcům také spojit?

Málokdo je nepostradatelný, nepostradatelní jsou však na tom lépe. V médiích můžeme číst o případech týkajících se slavných osobností, jakož i bezvýznamných lidí, kterým se zlí lidé snaží zničit život. Případ paní Rowlingové, autorce příběhů H. Pottera, která zapochybovala o menstruaci mužů, je dostatečně znám. Ona to díky své autoritě ustála, nevyhodili ji. Není zaměstnanec závislý na jednom chlebodárci, ani celebrita vděčící jiným celebritám za vzájemnou chválu.

Jak byste se cítili, kdyby vám kolegu (který mimochodem ani nebyl bílý) vyhodili za to, že měl ruku vystrčenou z auta (článek si přeložte googlem) a jakýsi ničema ho vyfotil a nabonzoval, že úmyslně znázorňuje údajně nenávistné gesto, zatímco od nepaměti toto gesto znamená, že je něco OK, bezvadné, tip-ťop a podobně. Dobře si pamatuji obrázek kuchaře s tímto gestem na nějaké hospodě, kde se dobře vařilo. Zaměstnavatel reagoval vyhazovem. V USA to jde snadno.

Do hledáčku antirasistů se však dostávají i lidé, kteří se neprovinili ničím jiným, než nedostatečnou podporou aktivismu. Třeba proti této dámě (profesorce) se vzbouřili studenti peticí na její odvolání mj. proto, že na aktivistickém shromáždění zadřímala tak, jako Schwarzenberg v parlamentu. V komentářích je vidět skutečný důvod. Křičela prý na studenty, když přetěžovali výtah a teď si dovolí neudržet se vzhůru, když má být svědkem nejvýznamnějších změn ve společnost a není schopna ničím přispět. LOL.

U nezávislých zaměstnavatelů schopní lidé tento problém nemají. Ve velkých firmách se však najde dostatek lemplů, kteří vycítí příležitost zvýšit svou prestiž osobním útokem na názory kolegů, názorů s prací nesouvisejících. Ve zvráceném současném světě mohou mít úspěch, přestože sice nic neumí, ale firma se může pochlubit jejich "cennými" postoji.

Ve velkých firmách jsou zaměstnanci rozděleni na táhla a netáhla. Chtěli byste pracovat pro zaměstnavatele, který by někoho vyhazoval za to, že si kolegové stěžují na jeho názory? Já tedy ne. Stěžují si samozřejmě netáhla, ostatní to nemají zapotřebí a nebyli by na něco takového hrdí. Tragédie je, že vrcholový management firem se často rekrutuje z netáhel, které však mají skvělý čich na zadky. Vědí, do kterého vlézt a také umí znamenitě táhnout za jeden provaz. Díky neformálnímu personálnímu propojení nelze tyto firmy považovat za nezávislé. Ze strany zaměstnanců by účinnou reakcí mohla být hromadná výpověď. I když se vás to dnes netýká, může se vás to týkat příště. Žádný zaměstnavatel si nemůže dovolit, aby mu tam zůstala jen samá netáhla se správnými postoji. To by však musela táhla cítit podobnou kolektivní sounáležitost, jako ji velmi dobře cítí netáhla v managementu.

Škodlivé neziskovky jsou výjimkou, ale ne jedinou. Tam mohou být jen samá netáhla, protože jejich úspěch není měřen užitkem, ale dosažením cíle, o jehož škodlivosti můžeme diskutovat jinde. Totéž se týká politiky, univerzitního prostředí a různých tzv. celebrit. Mají prostor v médiích, jejich užitečnost je neměřitelná, odpovědnost nulová a prestiž se vytváří vzájemným vychvalováním. V takovém prostředí lze přízeň snadno ztratit a proto musí být všichni ve střehu.

Pro zaměstnance je samozřejmě těžké dát výpověď individuálně a nelze to po nich žádat. Zatímco odbory jsou pro vyjednávání se zaměstnavatelem, proti škůdcům v managementech nic podobného neexistuje. BLM vyzývá k vyhladovění policie. Je třeba reagovat podobným způsobem. Spontánním bojkotem. Firma vyhodila řidiče dodávky, tak už si přes ní nic neobjednám. Myslím, že CNN lže, tak ji neposlouchám. Cenzurují mě na facebooku, tak tam zruším účet. Servery schválené elfy nabízejí jediný pohled na věci, tak vyhledávám informace i na neschválených. Nesouhlasím s imigrací, tak je prostě nepodpořím. Cítím se ohrožen, tak si pořídím zbrojní pas. Považuji uhlíkovou hysterii za podvod, nekoupím si elektromobil, ale diesel. Znám jen dvě pohlaví, tak přesvědčím své děti, aby v další nevěřily. Dozvím se o udavačích, tak nasdílím jejich udání, aby všichni věděli, kdo je kdo. A volit budu podle toho, jak politici sami lžou. Ne podle toho, jak o nich lžou ti druzí. To je dnes jediný způsob, jak může k něčemu dobrému přispět i jinak mlčící většina.

Autor: Jan Hink | úterý 21.7.2020 10:17 | karma článku: 40,54 | přečteno: 1693x
  • Další články autora

Jan Hink

NE! z nás dělá to, co jsme. Tolerance ke všemu je sebevražda.

Výstižný reklamní slogan Budvaru umožňuje předpovědět, že islám ovládne celou Evropu. Je jedno, zda hodnoty jsou barbarské nebo ušlechtilé. Důležité je, zda lidé hodnoty považují za vlastní a jsou odhodlání je šířit.

8.9.2020 v 10:17 | Karma: 23,44 | Přečteno: 582x | Diskuse| Politika

Jan Hink

Srovnání islamofobie a covidofobie. Zuřivá tolerance versus zuřivý boj.

Ne každý muslim je terorista, ne každý infikovaný má příznaky, natož aby umřel. Vláda řídí opatření hůř, než kůň s klapkami na očích. Nejdřív hot, potom čehý. Místo radosti z promořování, tu máš roušku přes hubu!

23.8.2020 v 10:17 | Karma: 19,20 | Přečteno: 582x | Diskuse| Politika

Jan Hink

Rovnost větší, než za komunismu

Každý týden mě nadzvedne nějaká kauza, ve které soud rozhodl pro mě nepochopitelným způsobem. Řidič v Praze má mít stejně peněz jako v Kotěhůlkách. Dalším krokem bude nejspíš sjednocení povinného pojištění, hustoty dopravy atd.

15.8.2020 v 10:17 | Karma: 33,07 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Politika

Jan Hink

Se záchranným fondem EU se bude hospodařit pěkně po bolševicku

Každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb. Budeme platit podle svých schopností, ale nebudeme rozhodovat o tom, na jaké potřeby a komu budou peníze darovány. EU zabíjí víc much jednou ranou.

28.7.2020 v 10:17 | Karma: 31,68 | Přečteno: 1241x | Diskuse| Politika

Jan Hink

Nadřazenost je o pýše, frustraci nebo přirozené autoritě? Sebeponižování je směšné.

Byl to pohled pro Bohy. Jedni lidé líbají nohy jiným, aby se omluvili za svou "nadřazenost". Oko nezůstalo suché, kozel by se z toho rozdojil. Já se však snažím najít ve všem smysl. Nejdřív mě napadla sexuální úchylka.

14.7.2020 v 10:17 | Karma: 36,40 | Přečteno: 1432x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

  • Počet článků 122
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1629x
Vývojář softwaru, zastánce zdravého rozumu, slušné diskuse a svobody projevu. Odmítám jakékoli omezování nelíbivých projevů, neboť každý posluchač má právo takový projev neposlouchat, oponovat v diskusi, sám ho kometovat nebo zesměšnit, pokud se mluvčí nezesměšní sám. Nepublikuji žádnou pravdu, ale jen své názory, které se opírají o neúplné a často i nepravdivé informace. Psaní blogu jsem přerušil, protože se nemohu smířit s cenzurou.

Seznam rubrik