Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč už učitel nemůže být pro své žáky vzorem

Za mých mladých let se dobrý učitel poznal podle toho, že se mnozí jeho žáci chtěli stát také učiteli. Byl jim tehdy vzorem. Proč to dnes už dávno není pravda?

Nejsilnější vzpomínku k tomuto tématu mám z pionýrského tábora. Tak se tehdy říkalo dětským letním táborům, bez ohledu na to, že by děti musely být organizovány v komunistickém Pionýru. Ani já jsem nebyl. Ale byly tam namíchány děti z normálních i pomocných škol. S dnešní inkluzí to však nemělo nic společného. Byl jsem docela překvapen tím, jaké měli žáci z pomocné školy docela dobré znalosti běžného učiva. Ale hlavně mluvili o svých učitelích s obrovskou úctou. Jak Pan učitel ví úplně všechno a oni by se chtěli stát právě takovými učiteli, jako byl on. Já jsem měl také období, kdy jsem se chtěl stát učitelem. Ale bylo mi to rozmluveno, protože sám jsem byl z učitelské rodiny. Táta věděl, že být učitelem není žádný med a tušil, že situace se bude jen zhoršovat.

Část pedagogických pracovníků se často vyjadřuje v tom smyslu, že žáci jsou nevychovaní a jsou čím dál blbější. Druhá část to přičítá jejich rodičům. Ale jak vyprávěl pan Werich v pohádce O třech hrbáčích: Z čeho vyrůstají zlí lidé, ne-li ze zlých dětí? Dokud měl učitel autoritu, mohla být i výchova k řádnému životu součástí vzdělávacího procesu. Dnes tu máme ale svobodu.

Kdybych já provedl nějakou opravdu zlou lumpárnu, učitel by mě klidně vytahal za kotlety. Pokud by mi dal poznámku, schytal bych to ještě doma. Tenkrát měl učitel důvěru a podporu školy. I rodiče tehdejších nepřizpůsobivých se snažili, aby Pán učitěľ s jejich ratolestmi neměl problémy.

Dnes jsou rodiče z generace, která již nepoznala vojnu a která si zvykla na to, že učitel je vlastně nula a může za všechno. Má-li žák problémy pouze s prospěchem, nezkoumají, jestli je lajdák, ale svádějí to na školu. Že ostatní jsou v pohodě? To proto, že oni mají doma génia, na kterého si učitel zasedl.

Gauner, který by dříve zasloužil přísný tělesný trest, si z napomenutí nic nedělá. Když se učitel snaží nekázeň řešit třeba jen proto, aby před takovým zvířetem ochránil jiné žáky, přiběhne na něj rozzuřený fotr a přede všemi na něj řve. Učitel s malým platem je vystresovaný a nenajde nikde zastání. Ředitel se ho nezastane, protože se bojí, že ten arogantní chlap si půjde stěžovat na radnici a udělá z toho aféru v Blesku a přizve k tomu televizi. Patří-li k preferované menšině, je neštěstí hotovo, protože se z toho stane šťavnaté sousto pro ombudsmanky. Zřizovatel školy také nechce problémy a je pro něj jednodušší, když je postaví mimo službu a zahájí kárné šetření. Než aby agresora odkázali do patřičných mezí, nechají se po sobě vozit a jsou před žáky tááákhle malincí. Hrdinou je naopak otec rodiny, který chce pro své dítě to nejlepší. Tak takový pedagog vzorem být opravdu nemůže. Ale kdo by jím dnes chtěl být, když se ho šéfové nezastanou, odvede-li dobrou práci?

Autor: Jan Hink | úterý 1.10.2019 10:17 | karma článku: 41,12 | přečteno: 3544x
  • Další články autora

Jan Hink

NE! z nás dělá to, co jsme. Tolerance ke všemu je sebevražda.

Výstižný reklamní slogan Budvaru umožňuje předpovědět, že islám ovládne celou Evropu. Je jedno, zda hodnoty jsou barbarské nebo ušlechtilé. Důležité je, zda lidé hodnoty považují za vlastní a jsou odhodlání je šířit.

8.9.2020 v 10:17 | Karma: 23,44 | Přečteno: 582x | Diskuse| Politika

Jan Hink

Srovnání islamofobie a covidofobie. Zuřivá tolerance versus zuřivý boj.

Ne každý muslim je terorista, ne každý infikovaný má příznaky, natož aby umřel. Vláda řídí opatření hůř, než kůň s klapkami na očích. Nejdřív hot, potom čehý. Místo radosti z promořování, tu máš roušku přes hubu!

23.8.2020 v 10:17 | Karma: 19,20 | Přečteno: 582x | Diskuse| Politika

Jan Hink

Rovnost větší, než za komunismu

Každý týden mě nadzvedne nějaká kauza, ve které soud rozhodl pro mě nepochopitelným způsobem. Řidič v Praze má mít stejně peněz jako v Kotěhůlkách. Dalším krokem bude nejspíš sjednocení povinného pojištění, hustoty dopravy atd.

15.8.2020 v 10:17 | Karma: 33,07 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Politika

Jan Hink

Se záchranným fondem EU se bude hospodařit pěkně po bolševicku

Každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb. Budeme platit podle svých schopností, ale nebudeme rozhodovat o tom, na jaké potřeby a komu budou peníze darovány. EU zabíjí víc much jednou ranou.

28.7.2020 v 10:17 | Karma: 31,68 | Přečteno: 1241x | Diskuse| Politika

Jan Hink

Kdo není lempl, je rasista?

V užitečné práci je těžší dosáhnout úspěchu. Proč by se neužiteční namáhali, když jim jako škůdcům nabízejí víc za příslušnost k utiskovaným menšinám nebo za jejich okázalou podporu? Jsme ochotni se proti škůdcům také spojit?

21.7.2020 v 10:17 | Karma: 40,54 | Přečteno: 1693x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V Česku stále chybí vakcíny proti černému kašli. Válek mluví o aktuální situaci

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:36

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

Vědce konec Langšádlové mrzí. Obávají se omezení rozpočtu na výzkum

25. dubna 2024  12:33

Demise ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) vědce i vysoké školy...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:23

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

  • Počet článků 122
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1629x
Vývojář softwaru, zastánce zdravého rozumu, slušné diskuse a svobody projevu. Odmítám jakékoli omezování nelíbivých projevů, neboť každý posluchač má právo takový projev neposlouchat, oponovat v diskusi, sám ho kometovat nebo zesměšnit, pokud se mluvčí nezesměšní sám. Nepublikuji žádnou pravdu, ale jen své názory, které se opírají o neúplné a často i nepravdivé informace. Psaní blogu jsem přerušil, protože se nemohu smířit s cenzurou.

Seznam rubrik