Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Špatná zpráva pro potenciální předdůchodce

Můžeme podezřívat designery důchodových reforem, že byli hloupí, nebo věděli už tehdy, že penzijní připojištění budou vyhozené peníze? Zvyšování průměrné mzdy a oddalování důchodového věku likviduje naděje na předdůchod.

Dosáhl jsem věku, kdy bych mohl požádat o předdůchod. To jest pět let před nárokem na starobní důchod. Nebýt oddalování důchodového věku, tak už bych mohl o něj požádat už za měsíc. Nyní bych mohl odejít jen v případě, že bych požádal o předdůchod a obětoval na to veškeré peníze naspořené ve třetím pilíři.

Článek píšu proto, aby se mladší dokázali v problematice orientovat a spočítali si, jestli má cenu vůbec připojištění zakládat, a pokud ho mají, tak raději hned požádat o odbytné a smířit se s dosavadními ztrátami. To co píšu, budiž varováním pro všechny.

Předpokládejme, že bych měl do důchodu ještě celých 5 let. Dnešní průměrná mzda činí 32.699. Ač se mi tomu nechce moc věřit, od této částky se odvíjí minimální odvody OSVČ na sociální zdravotní takzvané "pojištění". Předdůchodce musí z dostávat z našetřených peněz 30% z této částky (9.810 Kč). To dělá za 5 let 588.572 Kč. Ještě před nedávnem stačilo 7.700 Kč (naspořených 462 tisíc).

Já důvěřivá trouba jsem do třetího pilíře vlezl hned na začátku, když byl založen. Vždy jsem do něj přispíval v plné palbě, abych využil státní příspěvky a maximální daňový odpočet, a na konci roku 2018 tam mám 545 tisíc. Nejúžasnější na tom je, že penzijní fond mi radostně sdělil, že výnosy za loňský rok se zvýšily o polovinu. Že mohl klientům připsat 0.6%, zatímco rok předtím to bylo jen 0.4%. A kolik z toho sežere inflace?

Oficiálně udávaná inflace je lehce pod 3%. Ale ta je spočítána na základě lživého spotřebního koše. Kdo se v tom orientuje, může se podívat sem:

https://www.czso.cz/csu/czso/spotrebni_kos_archiv

Konkrétně na bydlení prý vydáváme jen 25.7% (položka E04), to zahrnuje různé typy nájemného (prý jen 14.7% - musíme sečíst různé typy nájemného v položkách E04.1 až E04.3), vlastnické náklady, ale i energie, vodné a stočné. Můžete tomu někdo věřit? Většina důchodců vydá na nájem víc než polovinu důchodu a konkrétně v Praze, kde se před 4 lety dal pronajmout mrňavý byt za 8 tisíc, dnes to nedostanete pod 12. A to je samozřejmě nájemné bez poplatků (E04.4 - služby a E04.5 - energie). Můžete uvěřit tomu, že těch 12 tisíc pro mladou dvojici nebo malou rodinu tísnící se v bytě o 30 m2 tvoří skutečně jen 14.7% jejich výdajů? To by museli mít výdaje 81 tisíc měsíčně. Kdo z vás to má, jak říkal Jakeš?

Podle mě je inflace nejméně 4%, takže ze 600 tisíc, které člověk potřebuje dnes na předdůchod, to sežere 24 ročně. Když tam 24 dáte, tak jsou to každoročně vyhozené peníze. Jestli se příští rok zvednou mzdy zase o pár procent, vidina 5-letého předdůchodu se opět vzdálí.

Řešení pro mladé - do připojištění nevstupovat, komu je méně než 55, okamžitě vybrat i za cenu ztrát, komu je 60, vybrat všechno jednorázově. Komu se nechce pracovat - snažit se posledních pár let přečkat na pracáku.

Co se týče těch dnešních pětapadesátníků, do důchodu mají ještě 10 let. 20 let si spořili, mají ušetřeno třeba 600 tisíc. Za 10 let si koupí skoro přesně tolik, jakoby tam měli jen 400. Když požádají o odbytné, ztratí jen státní příspěvky a případně budou muset dodanit příspěvky zaměstnavatele.

Autor: Jan Hink | sobota 8.6.2019 10:20 | karma článku: 22,83 | přečteno: 1227x
  • Další články autora

Jan Hink

NE! z nás dělá to, co jsme. Tolerance ke všemu je sebevražda.

Výstižný reklamní slogan Budvaru umožňuje předpovědět, že islám ovládne celou Evropu. Je jedno, zda hodnoty jsou barbarské nebo ušlechtilé. Důležité je, zda lidé hodnoty považují za vlastní a jsou odhodlání je šířit.

8.9.2020 v 10:17 | Karma: 23,44 | Přečteno: 582x | Diskuse| Politika

Jan Hink

Srovnání islamofobie a covidofobie. Zuřivá tolerance versus zuřivý boj.

Ne každý muslim je terorista, ne každý infikovaný má příznaky, natož aby umřel. Vláda řídí opatření hůř, než kůň s klapkami na očích. Nejdřív hot, potom čehý. Místo radosti z promořování, tu máš roušku přes hubu!

23.8.2020 v 10:17 | Karma: 19,20 | Přečteno: 582x | Diskuse| Politika

Jan Hink

Rovnost větší, než za komunismu

Každý týden mě nadzvedne nějaká kauza, ve které soud rozhodl pro mě nepochopitelným způsobem. Řidič v Praze má mít stejně peněz jako v Kotěhůlkách. Dalším krokem bude nejspíš sjednocení povinného pojištění, hustoty dopravy atd.

15.8.2020 v 10:17 | Karma: 33,07 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Politika

Jan Hink

Se záchranným fondem EU se bude hospodařit pěkně po bolševicku

Každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb. Budeme platit podle svých schopností, ale nebudeme rozhodovat o tom, na jaké potřeby a komu budou peníze darovány. EU zabíjí víc much jednou ranou.

28.7.2020 v 10:17 | Karma: 31,68 | Přečteno: 1241x | Diskuse| Politika

Jan Hink

Kdo není lempl, je rasista?

V užitečné práci je těžší dosáhnout úspěchu. Proč by se neužiteční namáhali, když jim jako škůdcům nabízejí víc za příslušnost k utiskovaným menšinám nebo za jejich okázalou podporu? Jsme ochotni se proti škůdcům také spojit?

21.7.2020 v 10:17 | Karma: 40,54 | Přečteno: 1693x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 122
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1629x
Vývojář softwaru, zastánce zdravého rozumu, slušné diskuse a svobody projevu. Odmítám jakékoli omezování nelíbivých projevů, neboť každý posluchač má právo takový projev neposlouchat, oponovat v diskusi, sám ho kometovat nebo zesměšnit, pokud se mluvčí nezesměšní sám. Nepublikuji žádnou pravdu, ale jen své názory, které se opírají o neúplné a často i nepravdivé informace. Psaní blogu jsem přerušil, protože se nemohu smířit s cenzurou.

Seznam rubrik