Dvojí kvalita potravin - předvolební téma místo účinného řešení

Měl by být především chráněn veřejný zájem, tedy zájem zákazníka, aby nebyl dezinformován o složení výrobku. Je vůbec v kauzách a ve sporech o ochranné známky potravin a značení výrobků na to brán zřetel?

Začnu něčím jiným. Připomenu kauzu Apetito, známých tavených sýrů ze Želetavy. Po privatizaci části podniku si značku přisvojil někdo jiný a želetavská sýrárna musela vymyslet jiný název. Zdvojení "t" na Apetitto nestačilo k tomu, aby zákazníci mohli kupovat stejný produkt a sýrárna byla donucena vymyslet název "Smetanito", který je složením totožný s původním, zatímco Apetito je odlišné.

Máte z toho pocit, že tím rozhodnutím soudu zákazník něco získal? Pod názvem Apetito musí kupovat něco jiného, zatímco název Smetanito zákazníka uvádí v omyl. Navozuje totiž pocit, že když zákony obchodní názvy chrání, že to dělají jistě v jeho prospěch, takže Smetanito je určitě něco jiného a podvodného.

A teď k tomu aktuálnímu. Jestli je problémem složení konkrétního výrobku, nechť je v příslušných listinách zapsáno. Jestli jsou potraviny prodávané pod chráněnou značkou výrobce (Nestlé, Lindt, Danone), pak by výrobce měl uvést jeho složení. Vždycky jsem si myslel, že tomu tak je, ale bohužel ochranná známka obsahuje jen název a grafické provedení obalu, nikoli to, co se pod tím názvem prodává. Je snad takový problém, jedná-li se o potravinu, uvést i to, co je výrobce povinen uvádět o složení? Jedná se o názvy jako Magnum, Persil, Nutella, M&M's, Nesquick, Nestea, Activia, Lay's atd.

Výrobce by tak mohl být pokutován úřadem pro ochranu průmyslového vlastnictví i za padělání svých vlastních výrobků, a to ve stejné výši a rozsahu, jako by padělal výrobky cizí firmy. Stejně tak stažením výrobku z trhu. Pokud by ÚPV zjistil, že stejná známka je registrována v jiné zemi, známku by nezapsal, pokud by výrobek měl mít jiné parametry.

Místo aby se to řešilo jednoduše, vyvolává se kvůli tomu politická kauza a staví se na tom předvolební boj (Merkelová vs. Juncker), při jehož sledování se mají i naši ovčané přesvědčit, že mají podpořit setrvání v EU, protože přece oba bojují za nás. Máme sice k řešení palčivější problémy, které se ovšem jako předvolební témata nehodí, protože v nich jsou zajedno, nikdo by je pro jejich postoj nevolil a Češi by k EU zaujali odmítavý postoj.

Autor: Jan Hink | čtvrtek 14.9.2017 10:17 | karma článku: 25,81 | přečteno: 1219x
  • Další články autora

Jan Hink

Rovnost větší, než za komunismu

15.8.2020 v 10:17 | Karma: 33,07

Jan Hink

Kdo není lempl, je rasista?

21.7.2020 v 10:17 | Karma: 40,54

Jan Hink

Na životech slušných lidí záleží

8.7.2020 v 10:17 | Karma: 37,26
  • Počet článků 122
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1629x
Vývojář softwaru, zastánce zdravého rozumu, slušné diskuse a svobody projevu. Odmítám jakékoli omezování nelíbivých projevů, neboť každý posluchač má právo takový projev neposlouchat, oponovat v diskusi, sám ho kometovat nebo zesměšnit, pokud se mluvčí nezesměšní sám. Nepublikuji žádnou pravdu, ale jen své názory, které se opírají o neúplné a často i nepravdivé informace. Psaní blogu jsem přerušil, protože se nemohu smířit s cenzurou.

Seznam rubrik