Duch Švejkova bonzáka v utajení Bretschneidera ožívá na Britských listech

11. 08. 2017 10:17:17
Vy máte ale podivná přirovnání, nejdřív mluvíte o císaři pánu a pak o obchodníkovi s dobytkem. Stejně tak srovnání ochrany proti invazivním druhům rostlin s absencí ochrany proti invazi lidí je velezradou? BL štvou ku kamenování.


Není to poprvé, co jsem si na Britských listech všiml článku, v jehož názvu se hemžily negativní superlativy, kterými by nikdo nechtěl být označen. Co si pomyslíte při spatření článku s názvem "Nacistická nehoráznost, jíž Reflex překročil všechny meze", odkaz zde

V článku jsou slova jako prasárna, ohromující svinstvo, nacistická propaganda, vraždění židů, trestný čin, za který jsou tři roky.
Podíval jsem se tedy jako osoba zvědavá na to svinstvo v očekávání, že se zatetelím sebeuspokojením, že já tedy taková svině nejsem. Nic takového se však nestalo. Autor je zřejmě velmi citlivý i na slabé podněty, když takový článek s celkem nevýrazným obsahem ho nutí psát jeho oblíbená slova, kterými častuje objekty své nevole, mezi kterými jsem postrádal už jen obvyklé přívlastky šokující a děsivé. Což teprve, kdyby se opravdu setkal s opravdovým rasismem nebo nacismem. Jaká slova by použil, když už všechny zbraně českého jazyka vystřílel na takovou slabotu?

Já také tvrdím, že zvířata mají vliv na ekosystém. Rovněž lidé mají vliv na ekosystém. Vliv může být i negativní a ekosystém stejně jako ekonomickou základnu bychom si měli chránit v zájmu lidí i zvířat. Kladu tím snad rovnítko mezi lidi a zvířata? Zvířata jsou však schopna jednání, které u lidí odedávna označujeme jako invazivní chování. Pojem invaze je odedávna určen hlavně lidem. Na vybrané druhy živočichů a rostlin tuto vlastnost (pouhé slovo) přeneslo nařízení EU. Jan Čulík snad obviňuje Evropskou komisi z toho, že srovnává lidi se zvířaty? Nebo dokonce s rostlinami? Nikoli! Obviňuje J.X.Doležala (dále JXD), potažmo Reflex. Toho pána vůbec neznám a Reflex také nečtu. Upozornili mě tak na zcela průměrný článek, který schopnost EU vypořádat se s hrozbou invaze zvířat a rostlin porovnává s neschopností bránit se proti invazi lidí a jejich pašerákům, jejichž množství sice už ani na BL nikdo nebagatelizuje, ale nenávistné reakce za použití slova invaze u lidí jsou nejen útokem na svobodu slova, ale i na význam slov v jazyce.

Snažil jsem se v diskusi BL na facebooku k tomuto článku upozornit na to, že jsem tam nenašel nic nacistického, že by si autor měl ujasnit význam slov, nebo ho ujasnit nám, čtenářům. Jakýsi maník mi tam odpověděl, že stačí to, že autor porovnává lidi se zvířaty. On tam však nic takového nedělá. Porovnává neschopnost EU poradit si s důležitými problémy, se schopností řešit kraviny. Odpověděl jsem citací z Dobrého vojáka Švejka, který také nepřirovával císaře k obchodníkovi s dobytkem.

Když to povážím, strýc císaře pána, a voni ho zastřelejí. Vždyť je to ostuda, jsou toho plný noviny. U nás před léty v Budějovicích probodli na trhu v nějaké takové malé hádce jednoho obchodníka s dobytkem, nějakého Břetislava Ludvíka. Ten měl syna Bohuslava, a kam přišel prodávat prasata, nikdo od něj nic nekoupil a každý říkal: "To je syn toho probodnutýho, to bude asi také pěknej lump."

Byv přenesen do tehdejší doby, dopustil by se JXD rovněž velezrady na humanistických ideálech, jejichž vykladačům však nikdy nepřísahal věrnost a BL by žádaly hrdelní trest.

Dnes už jsou ty příspěvky do diskuse smazány a další se vkládat nedají. Na BL však na toto téma od té doby přibyly články volající po odsouzení tohoto "odporného a nebezpečného" komentáře.
Porovnával-li JXD invazivní chování imigrantů s invazivním chováním rostlin a živočichů, měl svá tvrzení opřít o objektivní zdroje a bod po bodu zdůvodnit, proč tak činí. Tak, jako jsem to já učinil v jednom ze svých starších blogů (obsahově blízkém) zde, jak po mě žádal kodex blogera. Když jsou domácí rostlinné a živočišné druhy chráněny proti invazi cizích druhů, tak i domácí kultura by měla být chráněna proti invazi cizích kultur. Je to snad rasismus, nacismus nebo xenofobie? Ne, je to láska k vlasti a k bližním, se kterými chceme naše kulturní rozdíly pěstovat a být hrdí na to, že vnímáme naši kulturu jako lepší, ne rozdíly smazávat v nefungujícím multikulturním stádu.

Autor: Jan Hink | pátek 11.8.2017 10:17 | karma článku: 34.48 | přečteno: 1288x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 56 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.82 | Přečteno: 487 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 514 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 122 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1558

Vývojář softwaru, zastánce zdravého rozumu, slušné diskuse a svobody projevu. Odmítám jakékoli omezování nelíbivých projevů, neboť každý posluchač má právo takový projev neposlouchat, oponovat v diskusi, sám ho kometovat nebo zesměšnit, pokud se mluvčí nezesměšní sám. Nepublikuji žádnou pravdu, ale jen své názory, které se opírají o neúplné a často i nepravdivé informace. Psaní blogu jsem přerušil, protože se nemohu smířit s cenzurou.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...