Strčte si svou lásku k cizincům někam, když nejste schopni tolerance k bližním

25. 07. 2017 10:17:17
Nikoho jmenovitě touto výzvou neoslovuji, ale předpokládám, že se někdo potrefený ozve. Falešné konání dobra se liší od toho pravého v mnohém. Který druh dobra šíříte vy?

Objektem pravé lásky je primárně člověk. Vybíráme ho mezi sobě blízkými, nejblíž je pochopitelně rodina a příbuzní, dále lidé vyznávající stejné nebo podobné hodnoty. Z toho vyplývá, že intenzita citu může být různá. Pro člověka jsme schopni obětovat něco skutečně vlastního, jako peníze nebo čas. Zásadně jde o věci, kterých má každý jedinec omezené množství. Proto taky nemůžeme svou přízní zahrnout všechny, ale musíme si lidi vybírat. A v žádném případě si nemůžeme dovolit házet perly sviním. Jsme si vědomi omezených možností a preference, kolik pro koho můžeme obětovat, volíme citem. Pro nositele lží a bludů máme toleranci a proti nim argumenty, abychom bloudícím pomohli najít cestu. Tolerujeme chybující lidi, nikoli ty lži a bludy. Takovéto konání dobra lidem pomáhá, poskytuje jim bezpečí a naději na zlepšení.

Vy za lásku vydáváte ideologii nebo víru. Máte pocit, že jste morálně lepší, protože vaše pojetí dobra zahrnuje všechny lidi a neklade omezení na zdroje. Tuto lásku však necíte, stačí ji hezky zformulovat do vět, proti kterým umí málokdo něco namítnout. Například, že lidé jsou si rovni a všem se musí pomáhat, přičemž ani jedno z toho není pravda. Nejste ochotni obětovat pro pomoc bližnímu nic ze svých statků, ale sháníte zdroje cizí. Místo abyste rozdávali, tak něco vyžadujete. Vítanou kořistí jsou zdroje státního rozpočtu, díky jejímuž porcování se toto dobro stává mnohým zdrojem obživy. Nepřítelem pro vás není jen protichůdný názor, ale jeho nositel, kterého se snažíte zničit a zastrašit. Pro toleranci člověka není místo, protože nebojujete proti názoru, ale přímo proti člověku. Vaše dobrota naplňuje lidi strachem a pocitem útisku.

Skutečně dobré skutky jsou takové, které mohou dělat všichni a svět by byl pak lepší. Lidé si na to musí vydělat, protože poskytují pomoc ze svého a zcela dobrovolně. Nemohou nikoho ohrozit. Falešní dobráci jsou však k neutahání. Nemají nikdy dost prostředků, které by rádi vynaložili z kapes nedobrovolných přispěvatelů. Vždyť přece potřebných je tolik! Tahají peníze ze zdrojů, které pak musí jinde chybět. Stát není od toho, aby poskytoval charitu. Například důchody vyměřuje na základě splnění podmínek. Dovede si přestavit, že by takto konali dobro všichni?

Autor: Jan Hink | úterý 25.7.2017 10:17 | karma článku: 44.29 | přečteno: 3346x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.71 | Přečteno: 323 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.68 | Přečteno: 461 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 866 | Diskuse
Počet článků 122 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1558

Vývojář softwaru, zastánce zdravého rozumu, slušné diskuse a svobody projevu. Odmítám jakékoli omezování nelíbivých projevů, neboť každý posluchač má právo takový projev neposlouchat, oponovat v diskusi, sám ho kometovat nebo zesměšnit, pokud se mluvčí nezesměšní sám. Nepublikuji žádnou pravdu, ale jen své názory, které se opírají o neúplné a často i nepravdivé informace. Psaní blogu jsem přerušil, protože se nemohu smířit s cenzurou.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...