Jan Hink

Několik vět 2017 - nejlíp víme, jak opět pohřbít naděje

29. 06. 2017 10:17:17
Mezi autory nové verze "Několika vět" a jejich podporovateli, vidím kromě umělců, z nichž někteří přemluvili bábu s dědkem, aby podpořili zmrazení svých důchodů, jen samé bývalé politiky a celebrity. Máme opět zvonit klíčema?

Má snad být naivita umělců a podepsaných celebrit hodnotou, na kterou nás lákají, abychom si vsadili?

Je to opravdu výkon, jak zformulovali v deseti bodech nápravu nešvarů, u jejichž zrodu stáli. Teď se ke svému odkazu nehlásí. Vše pod známým volebním sloganem, který nějaký šotek vylepil před volbami "Všechno jsme z*kurvili, nejlíp víme, jak to napravit" nebo "Nejsme jako my".

Text je dostupný ve více zdrojích, ale iDnes ho asi nepublikovala. Proto udávám tento odkaz: Text prohlášení

Kromě těžko uchopitelných plků, se kterými musí souhlasit v podstatě každý, mě zaujalo pár bodů, ze kterých přímo trčí vina protagonistů. Necituji doslova, ale chápu význam takto:

  • bod 1) vrátíme Česku suverenitu, kterou jsme odevzdali cizí mocnosti nevypověditelnou smlouvou
  • bod 2) konečně jsme prohlédli (ochrana západních hodnot není nenávist) a zatneme tipec hejtfrý aktivistům, které podporujeme
  • bod 3) vyženeme všechny lobisty, díky kterým jsme teď za vodou a konečně se cítíme být morálním kompasem
  • bod 5) zrušíme diskvalifikační 5% klauzuli pro vstup do parlamentu, který usnadňuje vytváření koalic a opozičních smluv mezi stranami, kterým fandíme
  • bod 9) zlikvidujeme justici, která nás chrání od postihu za naše viny z dob, kdy jsme státní peníze rozdělovali my

Ve zkratce: slibujeme, že si podřežeme větev, na které už 25 let sedíme.

V roce 1989 podpora tzv. pamfletu "Několik vět" vyžadovala jistou dávku odvahy. Ta letošní však žádnou odvahu nevyžaduje. Jestli tito lidé zvítězí, budou sympatizanti pochváleni. Pokud na to lidé neskočí, v lepším světě jim nic hrozit nebude.

Autor: Jan Hink | karma: 39.70 | přečteno: 1897 ×
Poslední články autora