Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proletáři všech zemí, vytvořte si solidární systém

Vy, poslanci, koukejte zařídit, aby chudáci ještě nějakou dobu věřili, že boháči jsou mezi nimi a že to bude fungovat. A nás bohaté do toho netahejte, nebo vás vyměníme!

Nebudeme zdaňovat práci, úspěch, podpoříme spotřebu, zdaníme bohaté! To se to celá desetiletí vždy před volbami dobře poslouchalo, co? Výsledkem je zdanění práce (jediného zdroje příjmu chudých) sazbou přes 40%, snahy o progresivní zdanění (opět jen práce), dvojí zdanění zisku (korporátní daň + daň z dividend), zvyšující se daně z potravin (postupně 5-9-10-14-15%), daně z nevyžádaných služeb (TV a rozhlasové poplatky), ze zelené nafty, zelené elektřiny, výpalné z kapacity pamětí atd. Všechno jsou to daně, kterým se ani ti nejchudší nemohou vyhnout.

Nejhorší je, že největší část daní stát vybírá pod názvem "povinné pojistné". Jedná se však o daně ze dvou důvodů. Za prvé jsou to peníze, které stát vymáhá na základě zákona a pod pohrůžkou násilí, což je typické pro daně, za druhé tyto peníze jsou určeny na účely, které jsou výhradně odpovědností státu. Zdravotní péče i důchody stát musí zajistit, i kdyby dnešní systém zkrachoval. Jediné, co pro daně není typické, je to, že narozdíl od nich jsou pojistným zatíženy selektivně pouze pro osoby živící se prací.

Asi ještě horší je to, že vlastně tuto daň nevybírá stát, ale svěřuje výběr do rukou soukromým subjektům. Místo aby soukromé subjekty například pouze soutěžily o poskytování zdravotní péče a stát jim za ni platil, nařídí lidem platit přímo soukromým pojišťovnám (jakož i výpalné "ochráncům" autorských práv), aniž by měl kontrolu nad těmi penězi a přiměřeností nákladů. Prostě stát si neponechal žádnou aktivitu, při které by mohl získat nějaké peníze přímo do pokladny. Parkujeme draho, ale neplatíme městu, ale najaté firmě. Neplatíme dědickou daň, ale výpalné soukromým notářům. Neplatíme státu za vymáhání dluhů, ale soukromým exekutorům nadaným pravomocemi, o kterých se policii může jen zdát. Neplatíme státu mýtné, ale soukromému subjektu, kterému snad nějaký drobek upadne ze stolu. Po cestě ke krachu pak pro soukromníky nebude problém udělat pořádný tunel a stát do té stoky bude muset nalít další peníze, aby to vše získal zpět pod kontrolu.

Ale zpět k tématu: Je snad bohatý ten, kdo má s holým zadkem momentálně dvojnásobný plat, nebo ten, kdo nemusí pracovat? Kdo žije z renty, z nájmu, ze zděděných autorských práv, z patentů, licencí, majetkových účastí, dividend? Proč má chudý platit daně v takové výši, že mnohdy jeho roční odvody převyšují výši jeho majetku?

Naši politici se shodnou na tom, že A je správně. Proto vyvolávají závist mezi hůře a lépe vydělávajícími proletáři a v přerozdělování od chudých k ještě chudším hledají spravedlnost a svoje uplatnění. Asi nejsou tak hloupí, ale trochu se seznámili s tím, jak demokracie funguje. Pokud by totiž do solidarity chtěli zatáhnout bohaté, už by se na kandidátky příště nedostali.

Tento systém nefunguje a jeho podfinancování se bude neustále zvyšovat za cenu zadlužování státu. Řešení předložím příště.

 

Další články k tématu:

Autor: Jan Hink | pátek 17.3.2017 10:17 | karma článku: 38,09 | přečteno: 3076x
  • Další články autora

Jan Hink

NE! z nás dělá to, co jsme. Tolerance ke všemu je sebevražda.

Výstižný reklamní slogan Budvaru umožňuje předpovědět, že islám ovládne celou Evropu. Je jedno, zda hodnoty jsou barbarské nebo ušlechtilé. Důležité je, zda lidé hodnoty považují za vlastní a jsou odhodlání je šířit.

8.9.2020 v 10:17 | Karma: 23,44 | Přečteno: 582x | Diskuse| Politika

Jan Hink

Srovnání islamofobie a covidofobie. Zuřivá tolerance versus zuřivý boj.

Ne každý muslim je terorista, ne každý infikovaný má příznaky, natož aby umřel. Vláda řídí opatření hůř, než kůň s klapkami na očích. Nejdřív hot, potom čehý. Místo radosti z promořování, tu máš roušku přes hubu!

23.8.2020 v 10:17 | Karma: 19,20 | Přečteno: 582x | Diskuse| Politika

Jan Hink

Rovnost větší, než za komunismu

Každý týden mě nadzvedne nějaká kauza, ve které soud rozhodl pro mě nepochopitelným způsobem. Řidič v Praze má mít stejně peněz jako v Kotěhůlkách. Dalším krokem bude nejspíš sjednocení povinného pojištění, hustoty dopravy atd.

15.8.2020 v 10:17 | Karma: 33,07 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Politika

Jan Hink

Se záchranným fondem EU se bude hospodařit pěkně po bolševicku

Každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb. Budeme platit podle svých schopností, ale nebudeme rozhodovat o tom, na jaké potřeby a komu budou peníze darovány. EU zabíjí víc much jednou ranou.

28.7.2020 v 10:17 | Karma: 31,68 | Přečteno: 1241x | Diskuse| Politika

Jan Hink

Kdo není lempl, je rasista?

V užitečné práci je těžší dosáhnout úspěchu. Proč by se neužiteční namáhali, když jim jako škůdcům nabízejí víc za příslušnost k utiskovaným menšinám nebo za jejich okázalou podporu? Jsme ochotni se proti škůdcům také spojit?

21.7.2020 v 10:17 | Karma: 40,54 | Přečteno: 1693x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

  • Počet článků 122
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1629x
Vývojář softwaru, zastánce zdravého rozumu, slušné diskuse a svobody projevu. Odmítám jakékoli omezování nelíbivých projevů, neboť každý posluchač má právo takový projev neposlouchat, oponovat v diskusi, sám ho kometovat nebo zesměšnit, pokud se mluvčí nezesměšní sám. Nepublikuji žádnou pravdu, ale jen své názory, které se opírají o neúplné a často i nepravdivé informace. Psaní blogu jsem přerušil, protože se nemohu smířit s cenzurou.

Seznam rubrik