Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co zůstane živnostníkům po dalším snížení výdajových paušálů

Nenašel jsem vhodný obrázek holého zadku. Záměr snížit limit příjmů živnostníkům na 1 milion Kč, aby mohli používat výdajové paušály, z nich udělá v důchodu žebráky a bohatším znemožní docilovat podnikatelský zisk.

Co myslím tím podnikatelským ziskem? Jsou to peníze, které podnikateli (majiteli) zbudou poté, co od výnosů odečtou všechny náklady, hlavně mzdy zaměstnanců.

Naše dosavadní vlády měly vždycky plnou hubu keců o tom, jak nebudou zdaňovat práci. Výsledkem je však zdanění práce takové, že i z minimální mzdy člověk na daních včetně DPH odvede přes 50% své superhrubé mzdy. Bezpracný příjem majitele (jaké to hezké povolání!) je však zdaněn jen zlomkem této sazby, i pokud se mu nepodaří zisk ulít do daňového ráje.

Kruté zdanění práce zaměstnanců nutí korporace snižovat podíl mezd na nákladech. Každému je totiž jasné, že odvody z mezd, kterým se záměrně neříká daně, nejsou pro pracující žádnou odměnou a pro zaměstnavatele jsou to vyhozené peníze. Pro srovnání mějme příklad, že firma pracuje v oboru se slušnou mírou přidané hodnoty a má příjem 10 mil. Kč. Mzdové náklady tvoří cca 25% tržeb. Od zbylých 75% se odečtou ostatní náklady (předpokládejme zanedbatelné) a zisk před zdaněním je na světě. Po zdanění 7.5M hrubého zisku korporátní daní 20% zůstává 6M, které mohou odcestovat na Bermudy, Kypr, do Lucemburska nebo Lichtenštejnska, kde si majitel zřídil sídlo. A teď se podívejme, jak jsou na tom živnostníci, kteří umí dělat to samé, jsou však jedinými zaměstnanci ve svém byznysu..

Živnostník, který dělá jen na sebe, nemá možnost si stanovit, že jeho mzdové náklady tvoří jen 25% tržeb, ale vše má být zatíženo mzdovými odvody.

Toto je nejdůležitější věta, v diskusi není třeba odbíhat k limitu DPH, povinnosti vést účetnictví atd. Nemá možnost říct, že 75% jeho příjmů nepochází z jeho práce, ale z know-how, duševního vlastnictví, poskytnutí licencí atd. Nemá dovolenou a nemůže si ani najmout jiného člověka na starost o domácnost, protože by došlo k dvojímu zdanění a zpojistnění.

A nejsou to žádné drobné. I když si nebude platit nemocenskou (byl by blázen), činí odvody 42.7% ze základu. Jedinou jeho výhodou, je že základ tvoří 50% příjmu, zatímco u zaměstnanců je to 74.6% superhrubé mzdy. Paušální náklady, které byly na svém počátku stanoveny velice štědře (60%) umožňovaly, aby si živnostník pracující sám bez významných nákladů, odnesl z tržeb také 60% jako zisk po zdanění, třeba i z 10 milionů.

Když byl před dvěma lety nastaven strop paušálních výdajů na 1.2M, mohl si vydělat již jen 2M. To už je problém v případě, že se jedná o tzv. rodinný podnik, kdy na jedno IČO pracuje víc rodinných příslušníků. Ten strop je totiž pro všechny dohromady. V návrhu, který v těchto dnech budou projednávat naši géniové v parlamentu, je omezení na 1 milion. Znamená to, že živnostník, který bude mít možnost uvádět náklady procentem z příjmů, smí mít oficiální roční základ daně maximálně 400.000 Kč a základ pro pojistné, který odpovídá hrubé mzdě u zaměstnanců bude jen 16.666 Kč měsíčně, což je jen jeden a půl násobek minimální mzdy (!!) a je tedy hluboko pod mzdou průměrnou. Pokud si vydělá jen o něco méně, bude již platit jen minimální zálohy na pojištění, že kterého mu bude (in memoriam ?) vyměřen důchod. Pokud však má skutečné náklady, třeba jezdí s autem, platí nájem za provozovnu, spotřebuje materiál apod., pak limit na to, aby si směl vydělat necelé 3 tisíce za pracovní den (bez dovolených a svátků), je směšně nízký.

Mám za to, zákonodárcům je známo, že většina živnostníků nebude chtít pracovat za těchto nedůstojných podmínek, a že se ve skutečnosti tímto postarjí o jejich likvidaci. Ti nejchudší bez nákladů budou i nadále předstírat, že se dokážou uživit z minimálního příjmu a ponechají si ten 60% podnikatelský zisk, který vydávají za náklady. Ti bohatší, kteří si dokážou vydělat víc, si také nenechají zdanit zisk v takové míře, jako se zdaňuje práce, aby se de facto stali zaměstnanci státu, ale bez socialistických jistot. Buďto emigrují, nebo si najdou způsob, jak se tomu vyhnout. Vše je jen o komunikaci, aby si služby vzájemně vyměňovali bez vykazování peněžního obratu. Už se těším na vznik nových firem, trustů, které si na zprostředkování takovýchto služeb založí kšeft.

V rámci trustu bude holič stříhat zadarmo, zemědělec dodávat obilí, pekař péct chléb, zedník stavět domy, prostitutka dávat, hoteliér poskytovat rekreaci, zapojí se půjčovna aut i automobilka. Žádný komunismus! Nutnost to bude. Vždyť tak ve světě trusty fungují. Stát nemůže zdanit toky uvnitř organizace, které nemůže měřit svými penězi. Bude se tedy snažit zdaňovat pouze lidi daněmi z hlavy, z uší apod., jako v Dalajlámově Tibetu blahé paměti. Pokud to bude trust nadnárodní, pak mu nebude hrozit ani to. Dokud nezačne fungovat demokraticky a šéfové nezavedou vlastní peníze a daně.

I já sám jsem se rozhodl řadu věcí dělat zadarmo. Například tyto blogy píšu bez nároku na honorář a doufám, že někomu přinesou nepeněžní užitek, který nebude muset zdanit.

O nesmyslnosti transakčních daní, z nichž jednou je daň z příjmu, a čím je v příjmové části státního rozpočtu nahradit, někdy příště.

Autor: Jan Hink | středa 4.1.2017 10:17 | karma článku: 34,02 | přečteno: 2482x
  • Další články autora

Jan Hink

NE! z nás dělá to, co jsme. Tolerance ke všemu je sebevražda.

Výstižný reklamní slogan Budvaru umožňuje předpovědět, že islám ovládne celou Evropu. Je jedno, zda hodnoty jsou barbarské nebo ušlechtilé. Důležité je, zda lidé hodnoty považují za vlastní a jsou odhodlání je šířit.

8.9.2020 v 10:17 | Karma: 23,44 | Přečteno: 582x | Diskuse| Politika

Jan Hink

Srovnání islamofobie a covidofobie. Zuřivá tolerance versus zuřivý boj.

Ne každý muslim je terorista, ne každý infikovaný má příznaky, natož aby umřel. Vláda řídí opatření hůř, než kůň s klapkami na očích. Nejdřív hot, potom čehý. Místo radosti z promořování, tu máš roušku přes hubu!

23.8.2020 v 10:17 | Karma: 19,20 | Přečteno: 582x | Diskuse| Politika

Jan Hink

Rovnost větší, než za komunismu

Každý týden mě nadzvedne nějaká kauza, ve které soud rozhodl pro mě nepochopitelným způsobem. Řidič v Praze má mít stejně peněz jako v Kotěhůlkách. Dalším krokem bude nejspíš sjednocení povinného pojištění, hustoty dopravy atd.

15.8.2020 v 10:17 | Karma: 33,07 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Politika

Jan Hink

Se záchranným fondem EU se bude hospodařit pěkně po bolševicku

Každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb. Budeme platit podle svých schopností, ale nebudeme rozhodovat o tom, na jaké potřeby a komu budou peníze darovány. EU zabíjí víc much jednou ranou.

28.7.2020 v 10:17 | Karma: 31,68 | Přečteno: 1241x | Diskuse| Politika

Jan Hink

Kdo není lempl, je rasista?

V užitečné práci je těžší dosáhnout úspěchu. Proč by se neužiteční namáhali, když jim jako škůdcům nabízejí víc za příslušnost k utiskovaným menšinám nebo za jejich okázalou podporu? Jsme ochotni se proti škůdcům také spojit?

21.7.2020 v 10:17 | Karma: 40,54 | Přečteno: 1693x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 122
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1629x
Vývojář softwaru, zastánce zdravého rozumu, slušné diskuse a svobody projevu. Odmítám jakékoli omezování nelíbivých projevů, neboť každý posluchač má právo takový projev neposlouchat, oponovat v diskusi, sám ho kometovat nebo zesměšnit, pokud se mluvčí nezesměšní sám. Nepublikuji žádnou pravdu, ale jen své názory, které se opírají o neúplné a často i nepravdivé informace. Psaní blogu jsem přerušil, protože se nemohu smířit s cenzurou.

Seznam rubrik